Bilantul preconceptional

Bilantul preconceptional

Deoarece femeia moderna alege din ce in ce mai frecvent sa devina mama peste varsta de 32 de ani, organismul ei ajunge sa fie purtator de diverse virusuri, bacterii sau paraziti, care nu ii dau nici un simptom, dar ar putea afecta formare, fixare sau dezvoltarea viitorului embrion.

Statisticile arata ca mai mult de 1 din 2 femei (61,8% în Europa) avorteaza spontan o sarcina dorita în trimestrul 1. De aceea se recomanda ca inaintea unei sarcini dorite – cu maximum 3 luni – sa se efectueze bilantul (care inainte se facea la luarea in evidenta a sarcinii). Multe dintre aceste situatii pot fi tratate preconceptional, cand putem utiliza tot arsenalul farmacologic, nu doar medicamentele permise in sarcina, scazand astfel rata de avort spontan la mai putin de 1 din 3 (aproximativ 30%).

Bilantul preconceptional consta in recoltarea de sange si secretie vaginala de la viitoarea mama si analizarea lor pentru:

  • IgM si IgG rubola, toxoplasma, citomegalovirus si herpes.
  • antigen si anticorpi hepatita B
  • anticorpi hepatita C
  • HIV, VDRL, TPHA
  • Ureaplasma, mycoplasma, chlamydia, streptococ de grup B

Tot din atitudinea preconceptionala face parte si tratamentul cu acid folic (3 luni) sau metfolin (1 luna), acesta fiind foarte important in prevenirea malformatiilor de tub neural si scaderea incidentei malformatiilor cardiace ale viitorului copil.

Dupa primul test pozitiv, prin medicul de familie, toate asiguratele din sistemul de stat pot beneficia gratuit de:

  • Hemoleucograma, glicemie, uree creatinina, calcemie, transaminaze, grup sanguin si Rh
  • Examen sumar de urina

Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024

Leave a reply