Biopsia mamara

Biopsia mamara

Markerii tumorali nu au nici o valoare diagnostica si cele mai sofisticate investigatii imagistice nu pot preciza diagnosticul unui nodul mamar cu certitudine absoluta.

Deci singura proba indubitabila ramane biopsia mamara, SINGURA care poate autoriza tratamentele agresive impotriva cancerului de san. Temerile ce se refera la ea au 2 radacini adanci: teama ignoranta si nejustificata a pacientelor de suferinta in ceea ce o priveste si veninul celor care nu cunosc nimic despre metoda, cu atat mai putin tehnica de realizare a biopsiilor, si nu doresc sa piarda pacienti din aceasta cauza! Fiind foarte vechi, ambele determina o repulsie viscerala, irationala, greu de combatut cu argumente solide. Pentru cele care au mai pastrat o fereastra pentru lumina ratiunii, faptul ca biopsia ramane un element diagnostic crucial in paginile de internet al marilor clinici occidentale, trebuie sa dea de gandit asupra onestitatii si/sau competentei sfatuitorilor! .

Biopsia poate fi reprezentata de recoltarea de materiale citologice (secretia mamelonara, amprenta unei exulceratii mamare, punctia cu ac fin) sau histologice (biopsie instrumentala, vacuum asistata, excizionala). Poate fi facuta dupa antiseptizarea regionala, fara sau cu anestezie locala. Directionarea sa poate fi dependenta de palpare, stereotaxie mamografica, ghidaj ecografic in timp real sau ghidaj sub rezonanta magnetica. Oricare schema o considera pilonul diagnosticului si tine cont de detalii bioptice

In vederea biopsiei, pacientele trebuie sa opreasca eventuala terapie anticoagulanta ( ticlopidina/ Plavix cu 10 zile, acid acetilsalicilic/ Aspenter cu 7 zile, anticoagulante orale cumarinice ca trombostop sau Sintrom cu 3 zile inainte). Ar fi bine sa nu fie alergice la anestezice locale (xilocaina), iar daca nu, sa mentioneze acest lucru medicului curant. Intepatura pentru citologie nu e dureroasa, iar biopsia instrumentala se face sub anestezie locala, cu o minima usturime initiala (data de anestezia locala).

Uneori apare o vânataie (echimoza) la locul intepaturii, care poate fi tumefiat si dureros, aplicatiile reci locale si antialgicele sunt,insa, suficiente. Avantajul este de a cunoaste exact diagnosticului si de a putea alege in cunostinta de cauza atitudinea considerata optima, de a evita asteptarea sub anestezie a raspunsului histopatologic si repetarea exciziei pentru a corespunde noilor date anatomo- patologice, eventual posibilitatea de a efectua tratamentul preoperator recomandat in cazul malignitatii cu adenopatie (chimio’ sau/si radioterapie), care asigura rezulate semnificativ mai bune. Riscul imprastierii celulelor neoplazice, ca urmare a manevrelor bioptice, este minimal si contrabalansat din plin de beneficiul aplicarii la timp a conduitei terapeutice optime.

Biopsiile pot fi (ghidate palpator, ecografic in timp real, stereotaxic radiologic sau prin RMN deschis):

  • citologie aspirativa cu ac fin
  • biopsie instrumentala
  • biopsie aspirativa
  • biopsie excizionala (tumorectomie).

Consecinta directa este cunoasterea exacta a diagnosticului, cu posibilitatea discutarii alternativelor terapeutice preferabile si a alegerii optime in timp util. Acestea survin cu precadere in mâinile unui specialist cu multa experienta si dedicat patologiei mamare, cum va punem la dispozitie in cadrul Clinicii Elite.

Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024

Leave a reply