Sonoelastograf Hitachi

Considerand ca un ecograf bun la toate nu poate satisface exigenta diagnosticului avansat si de maxima acuratete al bolilor sanului, Hitachi a investit constant si substantial in dezvoltarea tehnicii si aplicatiilor mamare ale ecografiei, realizand un revolutionar pas inainte prin introducerea elastografiei. Cu ajutorul acesteia, rigiditatea unei structuri mamare este lesne scoasa in evidenta, ea fiind un caracter important al malignitatii. Accentuarea semnalului ecografic în imersie si extinderea ariei vizibile pana la lungimea unei raze de san (cca 10cm) au facut posibila cresterea valorii diagnosticului cu acest ecograf dedicat patologiei mamare peste cea a explorarii RMN (mamografia fiind depasita deja de ecografia conventionala!!). La achizitionare, sonoelastograful Hitachi era varful de gama al firmei si costa de circa 3 ori mai mult decat ecografele considerate in acel moment foarte bune.

Investitia a permis diagnosticarea mai multor cazuri de cancere milimetrice, altfel imposibil de depistat in repectivul stadiu, precum si evitarea unui numar considerabil de biopsii și operatii (scutirea de costuri si traume inutile în contextul sigurantei oferite de noua tehnologie). Aparatul este obiectul unor minutioase verificari bianuale prin contractul de mentenanta si nu este depasit de noul model decat prin design si inlocuirea ecranului TFT cu unul LCD. Clinica Elite este printre putinele centre medicale care dispun de aceasta tehnica de varf in diagnosticul senologic, iar experienta acumulata de noi in sonoelastografie este vasta, fapt relevat si de numarul mare de cazuri de pacienti care vin sau sunt trimisi de confrati pentru o a doua opinie

Aparat de termoliza tumorala prin RADIOFRECVENTA

Permite tratamentul miniminvaziv prin ablatie energetica in situ a unor tumori mamare benigne ( fibroadenoame sau displazii circumscrise ) sub ghidaj ecografic, dupa biopsiere prealabila cu cicatrice punctiforma, fara distorsiuni ale structurilor mamare, fara deformari sau reducerea volumului mamar.

Aparat termoliza prin radiofrecventa Thermocon / Sometech

Aparat ce permite utilizarea energiei undelor radio pentru distrugerea locala a tesuturilor tumorale, abordate prin punctie sub ghidaj ecografic si beneficiind de un triplu control al efectului biologic (imagistic, termometric si al impedantei electrice tisulare). Tehnica este aplicabila sub hipno-analgezie generala, cu spitalizare de 2-3 ore si recuperare imediata. Cicatricea rezultata este milimetrica, discreta, nedureroasa, iar volumul si aspectul sanului nu se modifica dupa tratarea tumorii.

Apariția de data recenta a acestei tehnici, costul ridicat al aparatului si al specializarii personalului fac Clinica Elite sa se numere printre putinele clinici din Romania care pun la dispozitia pacientilor proprii termoliza prin radiofrecventa

Ecograf 4D Voluson

Ecografia 4D reprezinta o tehnica moderna de investigare non-invaziva a dezvoltarii fatului in uterul mamei. Ea este deosebit de utila pentru efectuarea:

BITEST-ului la 12 saptamani de amenoree, cand se cauta softmarkerii de anomalii genetice
ECO MORFO la 22-24 de saptamani de amenoree , cand se cauta anomalii morfologice (de dezvoltare a fiecarui organ vizibil ecografic)
ECO DOPPLER la 32-34 de saptamani, cand se cauta dezvoltarea fetala si placentara, LA si se masoara fluxurile de sange catre fat si in acesta.
Exista pe piata medicala mai multe tipuri de ecograf ce au aceasta functie, dar leaderul mondial de piata, conceput special pentru urmarirea sarcinii este ecograful Voluson/General Electric.

Ecografiile 4 D sunt lungi (30-50 de minute), costisitoare (300-500 lei) si incomode pentru viitoarea mamara, care trebuie sa stea culcata pe spate aproximativ o ora, cvasinemiscata. Ele nu sunt necesare la fiecare consult, chiar daca viitorii parinti isi doresc sa vada „ce face copilul”! Pentru luarea in evidenta a sarcinii, in caz de sangerare,in cazul in care mama nu mai simte miscand copilul si pentru biometria de 38-40 de saptamani este suficienta si indicata ecografia 2D, care este net mai scurta, mai ieftina, mai ușor de efectuat si da date suficiente pentru stabilirea conduitei medicale corecte.

Produs de firma americana General Electric, unul din liderii de piata in domeniu, a fost conceput special pentru urmarirea cu maxima acuratete a sarcinii si a afectiunilor ginecologice.

In urma cu aproximativ 10 ani toate ecografele produse des firmele existente erau folosite in toate domeniile medicale. Din pacate, aceasta facea ca functiile acelor aparate sa fie limitate. A fost neaparata nevoie, in domeniul atat de sensibil al obstetricii, de gasirea unor solutii tehnice, care sa dea medicului obstetrician si viitorilor parinti mai multa siguranta. Pentru aceasta General Electric a creat aparatul Voluson si a continuat in colaboare cu medici ecografisti de marca sa il perfectioneze, ajungând sa produca a 6 a generatie.

Din 2012, acest aparat a fost achizitionat de Clinica Elite ca varf de gama, imediat dupa omologarea de catre Ministerului Sanatatii si este utilizat de medici supraspecializati, care va stau la dispozitie.

Electrocauter ERBE

Realizeaza coagularea concomitent cu sectionarea tesuturilor. Este fabricat de o prestigioasa firma germana. Beneficiaza de o electronica de varf (al doilea cel mai bun electrocauter la ora actuala!) si putere superioara celei necesare pentru oricare dintre operaaiile uzuale. Performanaa sa este asigurata de controlul absolut al acestei puteri, livrata exclusiv la interfata electrodului activ (bisturiu electric). Este verificat periodic de firma acreditata pentru a nu exista posibilitatea aparitiei de incidente in timpul folosirii lui.

Cauter cu radiofrecventa Dr. Oppel

Electrocauterele (bisturiul electric clasic) au facut posibila incizia cu limitarea concomitenta a sangerarii, dar cu realizarea unei plagi arse pe intindere variabila, care prezinta cicatrizare intarziata si, uneori, defectuoasa. Frecventa relativ joasa a undei electrice folosite determina si fasciculatii musculare (contractii fine, repetitive), care sporesc caracterul neregulat al sectionarii si imperfectiunea coagularii. Utilizarea de unde de frecventa ultrainalta (3-6 MHz, deasupra undelor folosite in radiodifuziune) a desfiintat dezavantajele mentionate, obtinand sectiuni fine, extrem de precise, cu traumatizare redusa a tesuturilor, cu atenuare temporara a transmisie nervoase in vecinatate (fapt ce le face mai putin dureroase!).

Radiocauterul disponibil in Clinica Elite (Dr. Oppel/Sometech) genereaza unde de 4 MHz, frecventa la care precizia cu care este aplicata energia undelor de radiofrecventa este optima. Beneficiile sunt prezente in oricare din interventiile chirurgicale in care este folosit, dar avantajele utilizarii sale in Clinica Elite sunt mult mai evidente in cazul aplicatiilor

  • dermato-venerologie: extirpare de papiloame, polipi, veruci, nevi („alunite”), condyloame si alte tumori ale pielii si mucoaselor
  • cosmetologie: atenuarea cicatricelor, a retelelor de vase inestetice (venectazii, angioame)
  • ORL: tratamentul ronhopatiei („sforait”, apnee-de-somn), rhinoplastie
  • ginecologie: ERAD, conizatie, labioplastie, himenoplastie, rejuvenare vaginala si cura rupturilor perineale
  • proctologie: excizia fisurilor anale, unele interventii contra hemoroizilor sau fistulelor
  • andrologie: cura minim invaziva a varicocelului, hidrocelului, chistelor de epididim si operatia de sterilizare masculina definitiva (vasectomie)
  • flebologie: unele din operatiile de corectie a bolii varicoase
  • chirurgia estetica: a sanului, pleoapelor (blefaroplastii), a mamelonului (mamelon retractat / ombilicat)

Aparat anestezie Dragger (Fabius)

Lider incontestabil al producătorilor de aparatură destinată anesteziei generale, firma Dargger a atins un maxim de maniabilitate și fiabilitate cu acest model, operând cu cea mai avansată tehnologie și utilizând ultima generație de substanțe anestezice omologate în Comunitatea Europeană și de către Ministerul Sănătății din Romania. Investiția – considerabilă – a fost decisă de dorința de a ne baza pe aportul tehnicii celei mai avansate pentru a conferi maximă siguranță actului anestezic.

Monitor functii vitale DRAGGER

Extinde performantele aparatului de anestezie DRAGGER FABIUS prin controlul detaliat al functiilor vitale in timpul anesteziilor.

echipament2-clinica-elite
20

Video-colposcop / Rectoscop

Numit in Occident si examen cito-vaginal, realizeaza depistarea precoce a cancerului de col uterin. Cancerul de col reprezinta stadiul final al unei lungi perioade (2-15 ani) de transformare progresiva a celulelor mucoasei colului uterin. Daca femeia a fost infectata pe cale sexuala cu o tulpina de HPV cu risc oncogen, celulele colului uterin vor evolua printr-o serie de stadii intermediare de la sănătos la displazic, la cancer intra-epitelial (in situ), pana la cancer invaziv. Cu exceptia ultimului stadiu, nici una dintre etapele mentionate nu este simptomatica si, de regula, nu este vizibila in timpul examenul clinic obisnuit. Pentru a preveni aparitia cancerului propriu-zis este esential ca modificările celulare sa fie depistate in faza de displazie. Cel mai larg utilizat, neinvaziv, nedureros si ieftin este testul PAP.

Recoltarea este o manopera simpla, ce se efectueaza in cabinetul de specialitate in pozitie ginecologica, dupa montarea unui specul sau a 2 valve intravaginal, oricand in afara perioadei menstruale. Se recolteaza cu ajutorul unei periute moi celule de p e endo’ si exocol ce vor fi analizate la microscop in laboratorul de specialitate. Corect este ca acest examen sa fie efectuat anual, de la debutul vietii sexuale pana la varsta de 65 de ani. Sistemul de raportare/interpretare a rezultatelor nu mai este de peste 20 de ani gradarea de la I la V, ci sistemul Bethesda.

Acesta cuprinde 6 categorii si conduita in functie de rezultat:

  • negativ pentru leziuni epiteliale (de repetat anual)
    modificări inflamatorii (tratament specific si repetare la 6 luni)
    modificări reactive si reparative scuamoase (ASCUS) sau glandulare (AGUS) (colposcopie + detectie HPV si repetare PAP la 6 luni)
    LSIL: displazie usoara (colposcopie + genotipare HPV si repetare la 3 luni)
    HSIL: displazie moderata sau severa; carcinom in situ (ARN mesager HPV, colposcopie, ERAD)
    Cancer scuamos invaziv (biopsie, trimitere oncologie)

Este un examen neinvaziv, nedureros, care se efectueaza ambulatoriu (fara spitalizare) de catre un ginecolog cu competenta in acest domeniu. Se efectueaza in cazul unui rezultat anormal de examen Babes-Papanicolaou, pentru a stabili intinderea si profunzimea leziunii (displaziei) diagnosticate citologic. Ea se efectueaza oricand in afara menstruatiei, in pozitie ginecologica si consta in montarea unui specul intravaginal si colorarea colului cu 2 substante diferite (acid acetic glacial si solutie Lugol)

In functie de modul de colorare, medicul interpreteaza rezultatul si in functie de acesta se contureaza conduita terapeutica. Este preferabil sa se foloseasca un video-colposcop, care sa permita atat vizualizarea si de catre pacienta a examenului, dar mai ales pastrarea imaginilor pentru a se putea urmari evolutia sau/si a se solicita o a 2 a opinie.

Aparat modern cu un sistem optic, o camera CCD si un ecran TV de inalta rezolutie ce permite examinarea unor imagini mult marite ale colului uterin. Imaginile se inregistreaza initial fara colorare si ulterior dupa aplicarea de acid acetic glacial si solutie Lugol (pe baza de iod – aviz persoanelor cu alergie cunoscuta!). Examenul poate fi urmarit in paralel si de pacienta, iar imaginile pot fi stocate, printate si revazute ulterior pentru:

  • – a hotari atitudinea terapeutica
    – a solicita o a 2 opinie fara repetarea examenului
    – a urmari evolutia in timp a leziunilor

Leziunile colului uterin pot fi traumatice sau infectioase. Ele pot fi depistate cu ajutorul unui examen ginecologic (cu valve sau specul) si urmeaza protocolul diagnostic citologic (examen Babes-Papanicolaou) – endoscopic (colposcopia) – imunologic (depistare a papilloma virusurilor, urmata de serotipare HPV) – bioptic (prelevare cu pensa de biopsie, ansa de rezectie ERAD sau prin conizatie). Pacienta este supusa acestei secvente cosumatoare de bani si timp pentru a putea depista si trata in timp util stadiile premergatoare cancerului de col uterin, unul dintre cele mai frecvente si dramatice cancere pe care le-ar putea suferi.

Leziunile persistente, iod-negative colposcopic, la purtatoare de HPV, trebuie extirpate cu verificarea histopatologica a naturii lor si a absentei anomaliilor la marginile rezectiei. Aceasta se poate realiza prin rezectie cu ansa diatermica (preferabil prin radiofrecventa decat cu electrocauterul!) in cazul leziunilor limitate sau prin rezectia extinsa in cadrul unei conizatii, daca leziunile afecteaza o arie mai intinsa sau sunt multiple. Ambele tehnici sunt practicate sub anestezie si utilizand un cauter cu radiofrecventa in Clinica Elite, cu avantajul de a fi nedureroase, cu sangerare mult redusa fata de rezectiile cu cauterul conventional si cicatrizare regulata, facilitand o recuperare mult mai rapida (generala, profesionala, dar si sexuala).

Defibrilator