Examenul Babes-Papanicolaou
Examenul Babes-Papanicolaou
Numit in Occident si examen cito-vaginal, realizeaza depistarea precoce a cancerului de col uterin. Cancerul de col reprezinta stadiul final al unei lungi perioade (2-15 ani) de transformare progresiva a celulelor mucoasei colului uterin. Daca femeia a fost infectata pe cale sexuala cu o tulpina de HPV cu risc oncogen, celulele colului uterin vor evolua printr-o serie de stadii intermediare de la sănătos la displazic, la cancer intra-epitelial (in situ), pana la cancer invaziv. Cu exceptia ultimului stadiu, nici una dintre etapele mentionate nu este simptomatica si, de regula, nu este vizibila in timpul examenul clinic obisnuit. Pentru a preveni aparitia cancerului propriu-zis este esential ca modificările celulare sa fie depistate in faza de displazie. Cel mai larg utilizat, neinvaziv, nedureros si ieftin este testul PAP.
Recoltarea este o manopera simpla, ce se efectueaza in cabinetul de specialitate in pozitie ginecologica, dupa montarea unui specul sau a 2 valve intravaginal, oricand in afara perioadei menstruale. Se recolteaza cu ajutorul unei periute moi celule de p e endo’ si exocol ce vor fi analizate la microscop in laboratorul de specialitate. Corect este ca acest examen sa fie efectuat anual, de la debutul vietii sexuale pana la varsta de 65 de ani. Sistemul de raportare/interpretare a rezultatelor nu mai este de peste 20 de ani gradarea de la I la V, ci sistemul Bethesda.
Acesta cuprinde 6 categorii si conduita in functie de rezultat:
- negativ pentru leziuni epiteliale (de repetat anual)
- modificări inflamatorii (tratament specific si repetare la 6 luni)
- modificări reactive si reparative scuamoase (ASCUS) sau glandulare (AGUS) (colposcopie + detectie HPV si repetare PAP la 6 luni)
- LSIL: displazie usoara (colposcopie + genotipare HPV si repetare la 3 luni)
- HSIL: displazie moderata sau severa; carcinom in situ (ARN mesager HPV, colposcopie, ERAD)
- Cancer scuamos invaziv (biopsie, trimitere oncologie)
Colposcopia
Este un examen neinvaziv, nedureros, care se efectueaza ambulatoriu (fara spitalizare) de catre un ginecolog cu competenta in acest domeniu. Se efectueaza in cazul unui rezultat anormal de examen Babes-Papanicolaou, pentru a stabili intinderea si profunzimea leziunii (displaziei) diagnosticate citologic. Ea se efectueaza oricand in afara menstruatiei, in pozitie ginecologica si consta in montarea unui specul intravaginal si colorarea colului cu 2 substante diferite (acid acetic glacial si solutie Lugol)
In functie de modul de colorare, medicul interpreteaza rezultatul si in functie de acesta se contureaza conduita terapeutica. Este preferabil sa se foloseasca un video-colposcop, care sa permita atat vizualizarea si de catre pacienta a examenului, dar mai ales pastrarea imaginilor pentru a se putea urmari evolutia sau/si a se solicita o a 2 a opinie.
Video-colposcop
Aparat modern cu un sistem optic, o camera CCD si un ecran TV de inalta rezolutie ce permite examinarea unor imagini mult marite ale colului uterin. Imaginile se inregistreaza initial fara colorare si ulterior dupa aplicarea de acid acetic glacial si solutie Lugol (pe baza de iod – aviz persoanelor cu alergie cunoscuta!). Examenul poate fi urmarit in paralel si de pacienta, iar imaginile pot fi stocate, printate si revazute ulterior pentru:
– a hotari atitudinea terapeutica
– a solicita o a 2 opinie fara repetarea examenului
– a urmari evolutia in timp a leziunilorConizatia / rezectia colului uterin
Leziunile colului uterin pot fi traumatice sau infectioase. Ele pot fi depistate cu ajutorul unui examen ginecologic (cu valve sau specul) si urmeaza protocolul diagnostic citologic (examen Babes-Papanicolaou) – endoscopic (colposcopia) – imunologic (depistare a papilloma virusurilor, urmata de serotipare HPV) – bioptic (prelevare cu pensa de biopsie, ansa de rezectie ERAD sau prin conizatie). Pacienta este supusa acestei secvente cosumatoare de bani si timp pentru a putea depista si trata in timp util stadiile premergatoare cancerului de col uterin, unul dintre cele mai frecvente si dramatice cancere pe care le-ar putea suferi.
Leziunile persistente, iod-negative colposcopic, la purtatoare de HPV, trebuie extirpate cu verificarea histopatologica a naturii lor si a absentei anomaliilor la marginile rezectiei. Aceasta se poate realiza prin rezectie cu ansa diatermica (preferabil prin radiofrecventa decat cu electrocauterul!) in cazul leziunilor limitate sau prin rezectia extinsa in cadrul unei conizatii, daca leziunile afecteaza o arie mai intinsa sau sunt multiple. Ambele tehnici sunt practicate sub anestezie si utilizand un cauter cu radiofrecventa in Clinica Elite, cu avantajul de a fi nedureroase, cu sangerare mult redusa fata de rezectiile cu cauterul conventional si cicatrizare regulata, facilitand o recuperare mult mai rapida (generala, profesionala, dar si sexuala).
Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024
Leave a reply
Leave a reply