Fibroadenom mamar
Fibroadenom mamar
Fibroadenomul mamar este o tumora benigna a sanului, ce apare mai frecvent in perioade de dezechilibru hormonal (pubertate, adolescenta, uneori in sarcina sau in premenopauza). Aspectul este oarecum sugestiv la palpare si mamografie, dar este foarte caracteristic la ecografie si RMN. Certitudinea este data de biopsia excizionala sau instrumentala, care sunt recomandate doar in caz de aspecte suspecte sau la tumori aparute peste varsta de 35 de ani (cand incepe sa creasca rata cancerelor, inclusiv a celor foarte rare care imbraca un aspect inselator de benignitate!).
Cel mai adesea se prezinta ca nodul mamar ferm, foarte bine delimitat, foarte mobil, de regula nedureros sau vag sensibil (poate fi dureros daca se asociaza cu mastoza fibrochistica). Ganglionii axilari sunt aproape intotdeauna nepalpabili in cazul fibroadenoamelor mamare.
Doar exceptional, unele forme particulare de cancer mamar pot sa fie confundate cu fibroadenoame mamare, dar mai frecvent, forme de displazie mamara (mastoza fibrochistica) cu proliferare celulara (adenoza), pot fi greu diferentiate de fibroadenoamele mamare.
O forma particulara este reprezentata de tumora Phyllodes, pentru care un sfert din cazuri reprezinta structuri la granita malignitatii si 10% sunt chiar tumori maligne. Nu exista analize specifice si markerii tumorali (care nu au nici un fel de valoare in diagnosticul tumorilor!!!) sunt foarte probabil normali, dar sonoelastografia si ecografia anatomica ofera si in aceste cazuri aspecte edificatoare.
Evolutia este reprezentata de cresterea progresiva liniara (progresie aritmetica sau constanta) ce poate inceta spontan si definitiv. Uneori in momentul depistarii fibroadenomul a incetat deja sa creasca (aproape jumatate sunt in aceasta situatie!). Sarcina nu influenteaza evolutia tumorii, nici in rau, dar nici in bine. Exceptional fibroadenomul sufera o transformare maligna (1%o devin sarcoame, tumori ce pot metastaza pe cale sanguina, dar nu si in ganglionii din vecinatate), intotdeauna aceste tumori sunt in continua crestere.
Nu exista un tratament medicamentos cunoscut eficace, desi unele studii afirma oarecare rezultate ale tamoxifenului. Antiinflamatoriile si descongestionantele pot atenua eventuala simptomatologie dureroasa. Este indicata operatia de extirpare a fibroadenomului atunci cand:
- prezinta elemente suspecte (morfologic, vascular sau elastografic)
- cresterea sa este persistenta
- masoara peste 30 mm in axul lung
- volumul sau este important fata de volumul sanului
- a aparut dupa varsta de 35 de ani
- Purtarea unei bustiere, compresele reci, alimentatia bogata in antioxidanti si grasimi omega 3-nesaturate, reducerea consumului de cafea si alcool sunt benefice. Tratamentul medicamentos obisnuit este complex si trebuie efectuat minimum 6 luni, preferabil concomitent cu eliminarea pe cat posibil a factorilor agravanti si tratarea afect iunilor considerate cauzale (este decizia medicului curant!).
El nu are efecte adverse importante si nu dauneaza dezvoltarii unei eventuale sarcini (daca sunteti sigura ca sunteti gravida, insa, tratamentul nu isi mai are rostul!). In caz de esec, un al doilea plan terapeutic este de aplicat, pe o perioada limitata la 2-3 luni, asteptand, de aceasta data efecte secundare neplacute. Chistele voluminoase este bine sa fie punct ionate si evacuate cu seringa, obtinand, pe langa materialul citologic, si un raspuns ulterior mai bun la tratamentul medicamentos.
Daca nici acesta nu rezolva boala (situa ie rara!), nodululii merita sa fie indepartati chirurgical. Operatia nu este periculoasa si, facuta de un chirurg cu experienta, nu determina prejudicii estetice (aspectul sanului se modifica foarte putin)
Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024
Leave a reply