Mastoza fibro-chistica

Mastoza fibro-chistica

Fibroadenomul mamar este o tumora benigna a sanului, ce apare mai frecvent in perioade de dezechilibru hormonal (pubertate, adolescenta, uneori in sarcina sau in premenopauza). Aspectul este oarecum sugestiv la palpare si mamografie, dar este foarte caracteristic la ecografie si RMN. Certitudinea este data de biopsia excizionala sau instrumentala, care sunt recomandate doar in caz de aspecte suspecte sau la tumori aparute peste varsta de 35 de ani (cand incepe sa creasca rata cancerelor, inclusiv a celor foarte rare care imbraca un aspect inselator de benignitate!).

Mastoza este cauzata de un raspuns anormal al glandei mamare la stimulul estrogenic (=foliculinic), fie din pricina ca exista un dezechilibru hormonal (in adolescent a, in premenopauza, in boli tiroidiene sau suprarenaliene, postmedicamentos – in cazul folosirii anumitor pilule anticonceptionale), fie datorita existentei mai multor receptori estrogenici in celulele glandei mamare (constitut ional, ereditar). Mai multe cauze se pot asocia!

Factorii agravanti sunt stresul, obezitatea, consumul regulat de alcool, climatul litoral, expunerea prelungita la soare, alimentat ia de tip „fast food”, tratamentele hormonale. Sarcina si lactatia o fac sa dea inapoi pentru o perioada de timp!

Simptomele sunt: noduli durerosi, eventual secretie mamelonara.
Diagnosticul poate fi sugerat de elemente clinice, dar trebuie dovedit ecografic si/sau prin punctie cu recoltare de citologie (examen microscopic).

Complicatii: chistele mai mari se pot infecta (dureri continue, eventual pulsatile, inrosirea si indurarea unei portiuni a sanului, ganglioni sensibili sub brat , eventual stare febrila). Riscul de cancer de san este acelasi ca la sanul cu aspect normal (1 din 10, pe parcursul vietii!) la majoritatea mastozelor, dar exista situatii evidentiabile ecografic sau elastografic in care riscul este mai mare, daca afectiunea este lasata sa evolueze ani de zile fara tratament. Ecografia poate semnala prezent a proliferarii epiteliale, dar doar biopsia poate preciza tipul ei.

Formele usoare nu necesita nici macar tratament medicamentos, ci doar urmarire. Pe aceasta o puteti face si singura (palpati-va sanii dupa fiecare menstruatie normal nu trebuie sa simtiti noduli in ei in acest moment). Chiar normal, un san ar trebui examinat ecografic la 12 luni, pentru a afla de existent a unor leziuni insesizabile la palpare. Purtarea unei bustiere, compresele reci, alimentatia bogata in antioxidanti și grasimi omega 3-nesaturate, reducerea consumului de cafea și alcool sunt benefice.

Tratamentul medicamentos obisnuit este complex si trebuie efectuat minimum 6 luni, preferabil concomitent cu eliminarea pe cat posibil a factorilor agravanti si tratarea afect iunilor considerate cauzale (este decizia medicului curant!). El nu are efecte adverse importante si nu dauneaza dezvoltarii unei eventuale sarcini (daca sunteti sigura ca sunteti gravida, insa, tratamentul nu isi mai are rostul!). In caz de esec, un al doilea plan terapeutic este de aplicat, pe o perioada limitata la 2-3 luni, asteptand, de aceasta data efecte secundare neplacute. Chistele voluminoase este bine sa fie punct ionate si evacuate cu seringa, obtinand, pe langa materialul citologic, si un raspuns ulterior mai bun la tratamentul medicamentos.

Daca nici acesta nu rezolva boala (situatie rara!), nodulul/ii merita sa fie indepartat/t i chirurgical. Operatia nu este periculoasa si, facuta de un chirurg cu experienta, nu determina prejudicii estetice (aspectul sanului se modifica foarte putin).

Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024

Leave a reply