Sonoelastografia si ecografia anatomica
Sonoelastografia si ecografia anatomica
De la inventarea sonarului, beneficiile vizualizarii cu ajutorul ultrasunetelor sporesc neIncetat. In medicina, ecografia a ajuns investigatia cel mai des folosita, datorita informatiilor oferite, absentei oricaror efecte adverse, costului moderat, manevrabilitatii si usurintei ghidajului In timp real (In miscare) a biopsiilor sau procedurilor terapeutice minim invazive.
In senologie, ecografia a patruns ca auxiliar al mamografiei, pentru a deosebi structura solida sau chistica a unui nodul (diferentiere de care mamografia este incapabila), fiind initial desconsiderata. Rezolutia din ce in ce mai buna, artificiile de vizualizare (prin utilizarea camerei de imersie, Intarirea electronica a imaginii sau utilizarea armonicelor), optiunea Doppler de vizualizare a vascularizatiei, utilizarea substantelor de contrast pentru micro-vascularizatie si mai ales elastografia, evidentiind rigiditatea structurilor maligne, au schimbat radical datele problemei, urcand ecografia in prima pozitie a diagnosticului mamar, inaintea investigatiilor sofisticate de tipul rezonantei magnetice si tomografiei pozitronice (PET-scan) si Inaintea mamografiei pentru ca aceasta:
- este incapabila sa evidentieze tesutul epitelial mamar
- vizualizeaza sanul In directii neanatomice si, adesea, incomplet
- nu este rezonabil sa fie repetata la intervale scurte
- utilizeaza principii de vizualizare care expun sanul la iradiere (potentiala cauza de cancerizare!)
- necesita compresiune (cauzatoare de durere!
- Ecografia pastreaza inconveniente legate de durata examinarii (prea lunga pentru a putea intra In discutie ca metoda de depistare In masa a cancerului mamar!) si de necesitatea integrarii datelor Intr-o imagine tridimensionala care sa redea integralitatea sanului
In Clinica Elite, asumam durata de circa 20 de minute a examinarii propriu-zise si interpretarea acesteia, pentru a oferi explorarii mamare maximul de potential, reusind sa depistam, atat cancere milimetrice (avem cazuri de cancer depistat la 3-4 milimetri In axul sau lung!), cat si modificari premergatoare cancerului mamar, cu posibilitatea extirparii salvatoare sau a instituirii tratamentelor medicamentoase care sa tenteze stoparea evolutiei, altfel implacabile, catre cancerul mamar.
Interpretarea rezultatului presupune explicarea probabilitatilor de evolutie a leziunilor depistate, a riscului lor de cancerizare si propunerea unei scheme terapeutice optime detaliate In scopul evitarii evolutiei acestor leziuni spre malignizare. Se termina obligatoriu cu o concluzie (diagnostic ecografic) si o incadrare in scorul Colegiului American al Radiologilor (scor BI-RADS) cu semnificatia:
-
- structura mamara normala (sub 35 de ani nu trebuie urmarit, peste 35 de ani – urmarire anuala)
- modificari benigne (urmarire anuala indiferent de varsta)
- modificari suspecte (diagnosticul impune biopsie!)
- modificari foarte probabil maligne (biopsia este necesara justificarii tratamentului oncologic)
Ecoelastograf 3D Hitachi
Considerand ca un ecograf bun la toate nu poate satisface exigenta diagnosticului avansat si de maxima acuratete al bolilor sanului, Hitachi a investit constant si substantial in dezvoltarea tehnicii si aplicatiilor mamare ale ecografiei, realizand un revolutionar pas inainte prin introducerea elastografiei. Cu ajutorul acesteia, rigiditatea unei structuri mamare este lesne scoasa in evidenta, ea fiind un caracter important al malignitatii.
Accentuarea semnalului ecografic în imersie si extinderea ariei vizibile pana la lungimea unei raze de san (cca 10cm) au facut posibila cresterea valorii diagnosticului cu acest ecograf dedicat patologiei mamare peste cea a explorarii RMN (mamografia fiind depasita deja de ecografia conventionala!!).
La achizitionare, sonoelastograful Hitachi era varful de gama al firmei si costa de circa 3 ori mai mult decat ecografele considerate in acel moment foarte bune. Investitia a permis diagnosticarea mai multor cazuri de cancere milimetrice, altfel imposibil de depistat in repectivul stadiu, precum si evitarea unui numar considerabil de biopsii și operatii (scutirea de costuri si traume inutile în contextul sigurantei oferite de noua tehnologie). Aparatul este obiectul unor minutioase verificari bianuale prin contractul de mentenanta si nu este depasit de noul model decat prin design si inlocuirea ecranului TFT cu unul LCD.
Clinica Elite este printre putinele centre medicale care dispun de aceasta tehnica de varf in diagnosticul senologic, iar experienta acumulata de noi in sonoelastografie este vasta, fapt relevat si de numarul mare de cazuri de pacienti care vin sau sunt trimisi de confrati pentru o a doua opinie
Pentru a intra in legatura cu un consultant al Clinicii Elite sau pentru programari telefonice, ne puteti contacta la numarul: 021.233.97.76 / 0720.260.024
Leave a reply
Leave a reply