Vasectomie

Planificarea familiala se bazeaza pe mijloace temporare (pilula contraceptiva, pilula „de a 2a zi”, prezervativul sau diafragma, steriletul, preparate spermicide pentru insertie vaginala) sau practic definitive (ligatura de trompe laparoscopica sau postcezariana, sterilizarea histeroscopica sau vasectomia).

Vasectomia este o procedura minim invaziva care realizeaza sectionarea si ligatura ambelor canale deferente (ce transporta spermatozoizii produsi de testicule spre uretra).

Operatia se desfasoara sub hipnoza cu analgezie intravenoasa sau sub anestezie locala, utilizand un cauter cu radiofrecventa in Clinica Elite, in regim de spitalizare de zi

Raman 2 cicatrici scrotale de circa 2 cm, putin vizibile, iar recuperarea sub toate aspectele este foarte rapida din ziua urmatoare!). Suturile fiind resorbabile, firele nu necesita a fi scoase. Trebuie cunoscut ca exista alternativa controlului histopatologic (se extirpa cate un fragment din fiecare canal deferent si se trimit pentru identificare prin examenul microscopic), cu un cost suplimentar. Sterilizarea se va instala si va deveni definitiva dupa 60-90 de zile, timp in care fertilitatea este inca pastrata(!!), motiv pentru care se recomanda efectuarea unei spermograme la 3 luni (rezultatul de „azoospermie’’ certifica sterilizarea). Vasectomia nu face sa dispara ejacularea pentru ca secretia veziculelor seminale, prostatei si glandelor bulbo-uretrale persista si – mai ales – nu scade potenta si libidoul!

Pentru ca operatia microchirurgicala de reparare a canalelor deferente este dificila si rareori eficace, este bine ca vasectomia sa fie o optiune cantarita serios in prealabil si nu este recomandata sub varsta de 40 de ani pentru ca planurile familiale se pot schimba, dar efectul vasectomiei, in principiu, nu! Este evident ca decizia trebuie sa fie a pacientului, nu a sotiei, si trebuie sa apartina unui individ cu discernamant indiscutabil.

Leave a reply