Incontinenta urinara- Clinica Elite

Incontinenta urinara

Pierderile de urina se pot datora:

  • slabirii sfincterului uretral ce devine incapabil sa retina urina in vezica in timpul unor eforturi importante sau bruste(tuse, stranut, ridicare de greutati); pierderile sunt partiale, imprevizibile, si sunt resimtite chiar in momentul producerii lor. Se pot rezolva doar prin operatie (chirurgie clasica sau minim invaziva cu plasa sintetica)
  • instabilitatii vezicale cu nevoie imperioasa de a urina cu posibilitate foarte limitata de a retine urina, dupa care pierderea este constienta si importanta (cea mai mare parte a urinii din vezica!); tratamentul acestei tulburari este exclusiv medicamentos.
  • unor cauze neurologice (pareze, paralizii, traumatisme vertebrale) caz in care pierderea este involuntara, neanuntata si importanta, fara legatura cu efortul; solutionarea este dificila si improbabila.

In prima categorie vorbim despre rupturi sau relaxari perineale si intervensia propusa poate fi clasica (vaginala sau transabdominala), laparoscopica sau minim invaziva cu montare de bandeleta suburetrala pe cale vaginala.

Chirurgia pe cale vaginala, conventionala sau minim invaziva, se face doar dupa pregatirea troficitatii peretelui vaginal timp de 1-3 luni. Examenul clinic, examenul secretiei vaginale, citologia Babes-Papanicolaou si ecografia pelvina sunt indispensabile. Pot fi eventual solicitate si alte explorari imagistice (RMN), colposcopie sau teste urodinamice de apreciere a functiei vezicale si a sfincterului uretral

Bandeleta transobturatorie este tratamentul standard, aplicat in majoritatea cazurilor in Europa, si se desfasoara in sistem ambulator (chirurgie cu internare de zi), sub anestezie spinala sau generala i.v. cu recuperare rapida. Evolutia, aproape intotdeauna favorabila, poate necesita 1 pana la 6 luni pentru atingerea eficientei finale. Rezultatul final este stabil in timp, in vreme ce chirurgia clasica obtine rezultate care tind sa se piarda in timp, impunand reinterventii.

Clinica Ellie
Clinica Elite este printre pionierii protezarii transobturatorii in Romania, fiind a 2 a clinica din tara (prima din Bucuresti) care a efectuat si promovat metoda TOT din 2005 si printre primele care au folosit proteze “spider” pentru refacerea perineului posterior, cu rezultate din cele mai bune.

Leave a reply