Varice si hemangioame tratate prin scleroterapie si aplicatie de radiofrecventa

Cura (endoscopica) a hemoroizilor

Asemanator varicelor, hemoroizii sunt dilatatii anormale ale venelor, in acest caz dezvoltate la nivelul rectului inferior si anusului. Simptomatologia lor este variabila, de la neplacuta pana la invalidanta. Mancarime (prurit), scurgeri neplacute, usturime, durere, umflatura (tumefiere), sangerare, pierderi fecale (incontinenta) sau stramtorare ce impiedica evacuarea (stenoza), diferite infectii (abcese, flegmoane, fistule), tulburari de dinamica sexuala, tulburari digestive, anemie… sunt principalele manifestari, evolutia lor fiind progresiva, cu perioade de atenuare si agravare.

Tratamentele clasice tintesc modificarile finale, cu mijloace de regula radicale, dar ignorand anomaliile initiatoare ale dilatatiilor venoase exterioare anusului si actionand intr-o arie extrem de sensibila. Aceasta face ca rezultatele operatorii sa fie obtinute cu pretul unei convalescente foarte dureroase si sa existe recidive multiple.

Abordarea proctologica moderna face uz, in Clinica Elite, de mijloace mai putin agresive, dar care sunt indreptate impotriva factorilor declansatori si agravanti ai bolii hemoroidale, fara sa neglijeze contextul in care actioneaza acestia (sedentarism, sarcina, sindromul colonului iritabil, afectiuni intestinale inflamatorii, conduita igienica sau/si dieta necorespunzatoare, sindroame anxioase sau depresive). Tratamentul medicamentos pune accentul pe formule medicamentoase locale, unele originale (AlifiElite), cu o foarte buna eficacitate.

Procedurile sunt esalonate pentru a rezerva interventiilor momentele potrivite, in care cu minimum de agresiune se obtine eficacitatea terapeutica optima. Interventiile, care nu recurg la incizii, se desfasoara (endoscopic, transanal) asupra rectului inferior, arie cu sensibilitate dureroasa redusa, ceea ce asigura in general o vindecare lipsita de dureri.

In functie de situatia intalnita in fiecare caz in parte, optam pentru ligatura elastica endoscopica (banding cu inele de latex), ligatura transanala resorbabila a hemoroizilor interni dupa un procedeu original (hemoroidopexie interna Voiculescu) sau radio/laser-ablatie si doar rareori consideram necesara recurgerea la operatiile conventionale sau excizia-sutura mecanica dupa tehnica de Longo. Ponderea ridicata a interventiilor minim invazive/non agresive face ca spitalizarea sa fie necesara doar rareori si reluarea activitatilor familiale si profesionale sa fie foarte rapida.

Varice si hemangioame tratate prin scleroterapie si aplicatie de radiofrecventa

Micile dilatatii venoase, telangiectaziile si tumoretele vasculare pot fi desfiintate fie prin injectare cu ace extrafine a unor substante care sa le distruga chimic, fie prin aplicarea unor microelectrozi de radiofrecventai. Ambele tehnici sunt foarte putin dureroase, putin costisitoare si nu necesita internare.
O sedinta dureaza 30-45 minute, uneori fiind necesare 2 sau 3 sedinte când suprafata afectata este mare. In ambele cazuri este necesara purtarea ciorapilor compresivi in urmaitoarele 72 de ore si evitarea expunerilor solare pt urmaitoarele 2-3 luni.

Leave a reply